Wie ben ik?

Ik ben Yannick Paredis, geboren 7 maart 2004 en woon in Budel (Noord-Brabant). Mijn grootste hobby: tafeltennissen. Ik heb een hersenaandoening, genaamd gegeneraliseerde dystonie. Dystonie is letterlijk vertaald: een stoornis in de spanning van een spier (= tonus). De spierspanning is vaak te hoog, maar op andere momenten weer normaal. Omdat de spieren aangestuurd worden door de hersenen is het een hersenaandoening en niet, zoals vaak gedacht, een spierziekte.

Ik heb tot en met groep 3 op een reguliere school gezeten. Toen ik 5 jaar was, werden de symptomen van dystonie voor het eerst zichtbaar. Vanaf groep 4 ben ik naar de Mytylschool gegaan in Eindhoven. Een school voor leerlingen met een functionele beperking. In de jaren dat ik op de Mytylschool zat werd mijn beperking steeds erger en zat ik inmiddels in een rolstoel.

Op mijn achtste heb ik, middels een operatie in het Universitair Medisch Centrum Groningen, een diepe hersenstimulatie gekregen, oftewel deep brain stimulation (DBS-therapie). Een behandeling voor bewegingssymptomen van dystonie. Bij de DBS-therapie wordt een neurostimulator geïmplanteerd, vergelijkbaar met een pacemaker, die elektrische pulsen afgeeft aan specifieke doelgebieden in de hersenen. Het resultaat hiervan is heel goed en zorgt ervoor dat ik veel minder last heb van bewegingsstoornissen. Het is niet helemaal weg en vooral bij spanning heb ik regelmatig last van verkrampingen en is mijn spraak nog steeds beïnvloed door de dystonie.

Tot dat het niet meer kon ben ik blijven sporten. Zo heb ik eerst gevoetbald bij de plaatselijke voetbalclub en later bij een G-team. Op een gegeven moment was voetbal, ondanks het positieve resultaat van de operatie, geen optie meer.

Mijn vader speelde tafeltennis en door hem ben ik dat ook gaan proberen. Het eerste jaar trainde ik fanatiek met mijn vader en al snel behaalde ik het niveau om competitie te gaan spelen bij tafeltennis vereniging Budilia in Budel. Ik had er blijkbaar aanleg voor.

Vanaf september 2020 speel ik competitie, alleen nog bij de senioren. Vanaf seizoen 2022 / 2023 in de hoofdklasse. Naast het reguliere circuit neem ik ook deel aan para ranglijsttoernooien. Een tafeltennisser zag mij spelen en vroeg of ik ook ooit van paratafeltennis had gehoord. Zelf had ze ook meegedaan aan de Paralympische Spelen en ik raakte enthousiast.

Na het basisonderwijs op de Mytylschool heb ik een reguliere vervolgopleiding gedaan. Ik heb in juni 2020 het diploma VMBO, kaderberoepsgerichte leerweg behaald bij Helicon Eindhoven. Recent in juli 2022 het diploma MBO niveau 3 behaald, richting financieel administratief medewerker bij Rijnijssel Arnhem. In september 2022 start ik met MBO niveau 4 Business administration en control specialist. Ik combineer school met trainingen op het Topsportcentrum Papendal waar ik, onder leiding van professionele trainers, samen met de Nederlandse selectie, heel veel uren keihard train.

Doel van dit harde werken: de Paralympische Spelen, liefst 2024 Parijs, maar zeker 2028 Los Angeles.