Wat is Paratafeltennis?

Paratafeltennis is voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking voor wie geldt dat hun beperking invloed heeft op hun spelniveau en/of tafeltennisbeleving. Juist voor mensen met een beperking is bewegen en sporten heel belangrijk. 

Er is een verschil in klasse-indeling bij de para ranglijsttoernooien en het Nederlands kampioenschap (NK) ten opzichte van de internationale evenementen. De para ranglijsttoernooien en het NK worden ingedeeld in de topklasse  en klassen 1 t/m 6. Hierbij wordt niet gekeken naar de mate van beperking. Dit heeft als voordeel dat je speelt tegen spelers van een vergelijkbaar niveau, maar als nadeel dat het vaak een oneerlijke strijd is qua beperking.

Nationaal speel ik momenteel in de topklasse.

In het internationale circuit krijgen de sporters een internationale classificatie. De classificatie wordt bepaald door de beperking en vooral door de invloed van de beperking op het spelniveau. De spelers worden ingedeeld in 11 klassen. Alle toernooien, waar onder ook de Paralympische Spelen, wereldkampioenschappen en Europese kampioenschappen paratafeltennis worden gespeeld in deze klassen. Klassen 1 tot en met 5 is voor rolstoelers, waarbij de rolstoelers in klasse 1 het zwaarst beperkt zijn. Klassen 6 tot en met 10 is voor lopers, waarbij de lopers in klasse 6 het zwaarst beperkt zijn. Klasse 11 is voor sporters met een verstandelijke beperking.

Bij de lopers en sporters met een verstandelijke beperking gelden de zelfde regels als bij (normaal ) tafeltennis. Bij de rolstoelers mag je alleen niet over de zijlijn serveren. 

Ik ben zelf internationaal geclassificeerd in klasse 7, lopers. 

Natuurlijk zijn mijn trainingsmaatjes Kelly van Zon, 3x paralympisch kampioen klasse 7 en Jean-Paul Montanus, ver bovenaan de ranking klasse 7, mijn grote voorbeelden. Nederland doet het goed in paratafeltennis.